Пловдивският административен съд отмени наложена от Министерството на културата глоба за тиражиране в интернет на песен преди официалната й премиера.

Така едно от малкото дела за нарушаване на интелектуална собственост, защитена от Закона за авторското право, завърши без резултат.

Случаят е отпреди четири години, когато фолкпевицата Преслава подготвяла нов албум, част, от който е парчето „Помощ".

На 19 юни 2011 г. ръководителят на „Отдел защита на интелектуалната собственост" в компанията издател „Пайнер" установява, че някой е споделил парчето на сайта hulkshare.com, а оттам то веднага е тиражирано във Vbox7 и Youtube.

От звукозаписната компания сезират сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП. При започналото разследване е установено, че песента е пусната в интернет от жител на Първомай.

Районната прокуратура в града отказва да образува наказателно производство и прехвърля случая на културното министерство. Оттам санкционират нарушителя с 4000 лв.

Той обжалва и санкцията е отменена и от районния съд в Първомай, и от Плов­дивския административен съд, чието решение е окончателно.

Мотивите на магистратите са, че в наказателното постановление на Министерството на културата за дата на нарушението е посочен 19 юни 2011 г., пише "Преса".

Но това всъщност е денят, в който песента е била засечена в мрежата от „Пайнер" и не е ясно кога парчето е било пуснато в интернет./Lifestyle.bg