Има вероятност китайските фенове на World of Warcraft, една от най популярните онлайн игри, да останат без достъп до нея, след като агенция на китайското правителство отказа да даде одобрение на местния оператор.

Главната агенция за печата и публикациите (ГАПП) е отхвърлила молбата за одобрение на китайския портал NetEase, е станало ясно от становище на агенцията в понеделник, публикувано в нейния уеб сайт.

NetEase е започнал да предлага достъп до World of Warcraft през септември без одобрението на регулатора. От агенцията са наредили на компанията да спре да регистрира нови акаунти и да събира такси от играчите.

Според ГАПП NetEase е в нарушение, тъй като през тестовия период е забранено да се получават такси и да се създават нови регистрации. През него компанията е трябвало да "извърши проверка за вредно съдържание" в играта.

Според анализатори не е сигурно дали агенцията ще успее в опита си да забрани играта, тъй като още през април операторът NetEase е получил одобрение от културното министерство в Китай - институция, която също е отговорна за регулацията на компютърните игри.

Практиката в страната обаче показва, че компаниите, предлагащи онлайн игри, са получавали разрешение и от ГАПП.

През миналия месец от китайската агенция са обещали да изчистят "нездравословното" съдържание като насилието и порнографията в гейминг сектора. Вторият експанжън на играта, "Wrath of the Lich King", който излезе през миналата година, не е получил разрешение за разпространение в Китай.

Последните изменения в играта, които са били направени заради изискванията на китайските регулатори, включват покриването на скелети с плът, за да изглеждат като човешки тела.

hicomm.bg