Искам да се напъна и да кажа нещо умно и литературно. Един вид, да покажа, че съм филолог - ама не, няма смисъл. Себе си - да, но вас не мога излъжа.

Това е кратка книга, абе чист си дълъг разказ, за това как един човек открива своята Истина. Онази голямата и истинската и макар да звучи тъпо - е така.

В действието са намесени Иракли, Камен бряг и Кара дере. Вдъхновение един вид. Затова Той (авторът, че кой друг) посвещава книгата си на тях. Нека се знае какво е било, беше и няма да го бъде... за всеки осъден на изчезване остава или спомена или написаното. Но както се казва в една реклама - изреченото е като картина нарисувана върху вода.

И той реши да го напише.

Защо е в рубриката По пътя? Очеизвадно е: стилът на книгата наподобява този на Керуак (съвсем случайно), а тази рубрика бе кръстена на името на великата му творба (съвсем неслучайно).

На други FAQ-ове като: Кой е Авторът?; Защо, по дяволите, го публикувате? Ето и answer-ите: Авторът е анонимен, не от страх, а от нежелание да прави от мухата слон. Той не работи това, т.е. да пише и просто иска да види, дали неговият експеримент си струва поне изпитата бира.

Публикуваме го тук: първо - защото аз съм шибаният главен редактор и второ - написаното ми хареса и реших, че за малкото оцелели мислещи хора в тази страна, то ще даде поредната доза смисъл.

и накрая:

"Лудост" ще излиза по една глава в петък всяка седмица на сайта си, и в lifestyle.bg в събота, т.е. всичко, ако е рекъл Господ, ще приключи на 19 септември, пък после - каквото е писано...

"Лудост", авторът й и Lifestyle.bg ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ПРОПАНГАДНИРАТ халюциогенните субстанции, но от сюжета постепенно ще ви стане ясна и тяхната роля за разкриване на Истината.

"Лудост" не претендира за някаква литературна стойност (в научен филоложки смисъл), макар че за целите на експеримента бе изпратена за оценка на професионален литературен критик. Ако той даде някакво становище, то ще бъде публикувано на сайта й. Ако когато приказката свърши, тя случайно ви допадне, ще можете да я намерите цялата онлайн или на хартия отново тук

Асен Начев, глав. ред., Lifestyle.bg

Към първа глава: 1998. Дъжд няма да вали.