Истински празник на фолклорното и танцово изкуство се заформи в Слънчев бряг и Свети Влас в продължение на два месеца. През уикендите в летните курорти се проведе фестивала "Черноморски перли в Слънчев бряг", организиран от Български арт и фолклорен център "Нестия".

Танцови и певчески състави, фолклорни формации и ансамбли от всички краища на България и от чужбина сюрприйзираха гостите на южното ни черноморие с богата и най-вече заредена със силна емоция програма. Фестивалът гостува на откритата сцена в центъра на Слънчев бряг, както и на сцените: Амфитеатър "Арена" и на централен площад в комплекс Св. Влас едновременно.

Над 700 деца и младежи от Грузия, Русия и Башкирия. Сърбия, Македония и България взеха участие в третото за тази година издание.

Фестивалът е включен в Националната кампания „Да запалим и съхраним огъня Български...! " и част от Програмата "За привлекателна и атрактивна България" , които са част от творческия календар на БАФЦ "Нестия", който има дългогодишни традиции в популяризирането на българския фолклор и в провеждането на подобни изяви у нас.

Идеята на фолклорните забави е не само да дадат възможност за изява на съставите, но и да се превърнат в алтернатива на „алкохолния туризъм", като стимулират международното сътрудничество и представят България като атрактивна туристическа дестинация и страна с необятно културно-историческо наследство.

"Хора от всички страни и националности идват на концертите ни. И са като хипнотизирани, когато виждат българския фолклор! Така се провокира интересът им не само към танците, но и към богатата ни история и култура. Всичките ни концерти започват и завършват с народно веселие, под формата на надиграване и кръшно хоро. Участието на българи и на чужденци,създава невероятна атмосфера. Тези хора са толкова щастливи, че не искат празникът да свършва!", споделя президентът на Български арт и фолклорен център "Нестия" Христо Станков.

Снимки: Борис Георгиев и архив "Нестия".