Могат ли машините да мислят? Този въпрос бе зададен от великият математик Алън Тюренг преди половин век.

Следващата седмица шест компютърни програми ще се опитат да дадат отговор в университета в английския град Рединг.

Програмите ще беседват с хора, като самите те се представят за човеци. Ако живият събеседник приеме някоя от програмите за човек, това ще означава, че тя е преминала теста на Тюринг за наличие на изкуствен интелект.

Нито една програма не е издържала още теста, предложен през октомври 1950 година от английския математик, логик и криптограф Алан Тюринг, в статията "Изчислителните машини и разума".

Програмите, които ще участват в състезанието са с имена Alice, Brother Jerome, Elbot, Eugene Goostman, Jabberwacky и Ultra Hal. Победителят ще донесе на създателя си 18-каратов златен медал и парична награда от 100 000 долара.

Тестът се свежда да разговор между човек и двама скрити от него събеседници, единият от които също е човек, а другият - компютър. След петминутен разговор, интервюиращият ще трябва да отговори кой е човекът, и кой - машината. Ако поне 30% от тестващите приемат дадена програма за човек, то тя е издържала "Тюринг".

"Темата на разговора може да е всякаква", казва Кевин Уоруик,един от организаторите на експеримента. "Може да се скарате с машината или да се опитате да флиртувате, няма значение. Подозирам, че дори и някоя програма да издържи теста, философите вероятно ще кажат - ОК, тя се справи със задачата, но не разбира истински какво прави".