След грандиозното благотворително шоу „Великолепната шесторка" и след мое участие в предаването „Челюсти" по Дарик радио по същата тема, в дисонансна заедност с певицата Рени, цялата във виолет, няма как да не отбележа някои неща отвъд добро и зло и без обичайната добротворно-злосторна българска сантименталност на любовоомразата по ботевски.

Допускам и ви позволявам да ви се сторя много лош канибал. Особено ме вълнува, забележете, въпросът какво благовземаш, когато си така добричък да благотворяваш.

Малкото кадри от шоуто, които съм гледал, ме накараха да изпитам истинско неудобство от бюстове, прелели от принтирани рокли, сълзи и емфаза на спортно-политически и шоу лица, тоалети за коктейли и приеми, табели с чекове от предавания, които отдавна осребряват пошлостта, и трепет от президентско присъствие, към което се отправя благотворителна апелация от... издател на Плейбой.

Очаквах в трепет и Плейгърл да се включи в благотворителното порнографично наддаване. Питах се, как фолкпевици и TV водещи, всекидневно натрапващи на незрели създания без оформени ценности представата, че животът е Най-клуб, непрестанен купон, телевизионна игра с печалба, сделка или не и стани богат, ще удостоверят благородното си дарение, преди да позачистят пошлотийките, които онлайн натворяват.

В студиото на Дарик радио фолк-дивата се похвали, че дарила на домове за сираци блокчета за рисуване... с нейни снимки по обложката! Ще бъда циничен в уличаването на този безподобен цинизъм да се пробутваш на горките маловръстни деца като модел за подражание, да ги зарибяваш с дрогата на чалгата и така да им отнемаш възможността да се предпазят, трезви, от безвкусицата. Уж даваш, а всъщност отнемаш...Ще ти дам, за да ти взема.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА КАТО МОДА

Всеки, вече видял се с пари, иска да допълни бижутата и аксесоарите си и с престижното бижу на благотворителността. Много е шик да спретнеш парти за 100 000 и да събереш от гостите за „бедните" 1000.

Един бърз шопинг на артикулите на благочестието. Това дарение просто препотвърждава и заздравява бездната между богатство и мизерия и парадоксално уяснява, че и богатството понякога е чиста мизерия, но в понятията на много по-страшна лишеност. От какво? Ще научите по-надолу, ако не сте се отказали да ме четете, защото съм толкова лош?

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ И ГУЗНОСТ, БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ И НАГЛОСТ

Гузността, че се тъпчеш, когато някои гладуват, може да те доведе до умилни форми на благотворителност, при които неприятното чувство прелива в благоприятно нарцисистично самосъзерцание на твоето неповторимо добротворство. На богатството приляга обаче една друга гузност, а именно - като разполагам с всичко това, то е ли една картина на изобилието, на великолепието на живота, на щедростта?

Разбира се, ако имате сили за подобни въпроси, като се има предвид, че грижата за изобилието, за великолепието, за corno del'abondanza е една преимуществено аристократична грижа. Тя няма общо с буржоазната ситост и преситеност, чиито кошмарни консеквенции зловещо описва, да кажем, един Бодрияр. Съществува и възможността онази гузност да прелее в наглост, блестящ пример за която е дал Бекбеде в една от книгите си.

Мултимилионер е пожелал най-скъпото възможно меню, което е заръчал да му сервират в стъклена кабина, разположена в най-бедния квартал на Калкута, като гурмето се прожектира на екрани. Суперлативността на угощението и разхищението се умножава и суперлативизира до степен на неустоимост от суперлатива на крайната мизерия. Възниква въпросът чия мизерия е по-голяма... Помните ли „Угощението на Бабет" - то не е плюскане, а израз на шедростта на живота, който е прекрасен.

Апропо по този повод си спомням, че Анабел Караян, дъщеря на знаменития диригент, която почти се е заселила в България, имаше идея да се пакетира хартисалото от коктейлите и да се предоставя на бедните, но ХЕИ отсъдиха, че не било хигиенично. Далеч по-хигиенично е безусловно ровенето по кофите за боклук за парче кифла.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ И НАЦИОНАЛНА ПСИХОПАТИЯ

Опасявам се, че повечето българи напоследък толкова са изперкали, че изпадат в крайни състояния на злосторност и милозливост, които накрая се объркват диаболично в опасната степен да не се знае кое какво е. Това е психопатична ситуация, която може да бъде преценена без подмокряща сантименталност.

Любови преливат в омрази и нови любовоомрази, в несекващ, невротичен ритъм. Някои проляха сълзи в ефир, а други - есемеси чрез слъзната жлеза на мобилния си оператор. Есемесалното сантименталничене е особено противно получаване на индулгенция, чрез технически посредник и ефирно време в праймтайм.

АНОНИМНАТА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ В ЕФИР

Ужасът на анонимността, който води до ексхибиционизъм на участия в пошло сълзливи предавания като „Имаш поща", във форуми под псевдоним, където и ти да кажеш как ги разбираш нещата, и в U tube получава от благотворителните акции неподозирани възможности за още по-оргазмен ексхибиционизъм на изтръгването от анонимността. Навлизаме в сферата на екстремна перверзия и понеже отбягваме неприятното, нямаме склонност към него, спираме дотук и продължаваме необременени със...

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА БЕЗ БЛАГО

Думички като благодарявам, благотворявам, благосъстояние, благочестие, благовъзпитание, изказват не само чистото действие, а недеятелната причастност към благодатта и ето ни в една чисто християнска проблематика на разграничаване от фарисейщината. Как, питам, ще дадеш и какво, когато си лишен от благодат.

Можеш ли да дадеш някому, когато си нищ в духовен смисъл?

Затова моят настоятелен съвет е:

Когато благоволявате да благотворявате,

моля ви, не се втелявайте

и позачиствайте малко кича на благотворителния си порив.

А сега, за да не се правя и аз на толкоз добричък, да ви питам - като ви дадох тези размисли, какво ви взех? Ами отнех ви телешкото умиление и го сготвих на телешко Метерних...ха-ха...