За автора:

Паскал дьо Сютер е професор по психология и изследовател в университета в Лувен-Ла-Ньов (Белгия). Той е и експерт към НАТО по въпросите на политическата психология.

 

За книгата:

„Властта е дрога, която подлудява всеки, който я вкуси", казваше Франсоа Митеран. Дали пък не трябва човек да е луд, за да се сдобие с власт? Да бъде донякъде мегаломан, за да се устреми към върховете, малко параноик - за да се пази от предателствата, леко психопатичен - за да елиминира противниците си... За медиите нещата са ясни.  Джордж У. Буш е „аутист", Силвио Берлускони - „мегаломан", Никола Саркози - „болезнено хиперактивен".  Така ли е всъщност?

От половин век насам дисциплина, родена в Съединените щати, изучава личността на онези, които ни управляват - политическата психология. Вътре в ЦРУ, зад кулисите на международните преговори и в екипите на кандидат-президентите „политическите профайлъри" разглеждат лидерите под лупа.  Разчепкват речите им, анализират и най-малките им жестове, разпитват сътрудниците им и обработват получената информация. Паскал дьо Сютер се среща с тях: с Джералд Поуст, с Обри Имелман, с Дейвид Уинтър. Задава въпроси на най-добрите световни експерти по психология: Антониу Дамазиу, Пол Екман.

Тази книга е посветена на политическата психология. Тя анализира личността както на лидера изобщо, така и на някои световни лидери, от чиито характери, комплекси и настроения в крайна сметка зависим всички ние. Портретите на Клинтън, Буш, Митеран, Саркози и на много други от близкото и по-далечното минало ни представят овластения политик нерядко в изненадваща светлина. „Лудите, които ни управляват" е не само завладяваща, но и полезна книга - и за управляващите, и за управляваните. И едните, и другите ще видят, че политиката не е лесна работа, като първите може би ще научат какви не трябва да бъдат, а вторите - за кого не трябва да гласуват.

 

Към откъса от „Лудите, които ни управляват"