Българско вино спечели "Оскар" от "Справочник за 300 най-добри вина под 10 евро" в Белгия. Белгийската винена библия се нарича "Справочник за 300 най-добри вина под 10 евро", тъй като консумацията на вино в Белгия e най-вече в тази категория.
Фактите сочат, че около 80% от продажбите в сърцето на Европа са на вино под 5 евро, ето защо "Справочника", както го наричат накратко самите белгийци, е сред най-очакваните книги на пазара всяка година.

Той се издава от един знаменит човек, чието име говори много на всички ценители на виното. Това е Франк ван дер Аувера, най-добрият белгийски дегустатор и журналист, наричан още Робърт Паркър на Белгия. Печелил е конкурсът Prix Louis Marnier 2004, избиран два пъти за Wine world Ambassador (световен посланик на виното) за 2000 и 2005 година.
Как се избират вината за "Справочника"?
Всяка година между април и септември, комисии, съставени от професионални дегустатори и клиенти с отношение към виното под председателството на Франк ван дер Аувера, селектират 300 вина от предлаганите на белгийския пазар. За тазгодишното издание на гайда са били дегустирани 3 100 вина от 35 страни по света.

Дегустациите са абсолютно на сляпо, оценяващите нямат никаква информация за вината, но най-важното е, че в самия "Справочник" няма реклами и спонсори, което гарантира, че вината се избират обективно, при пълна прозрачност. Това го прави особено популярен и ценен в очите на крайните клиенти. Ето защо за българското вино изобщо бе голям пробив попадането на мегауспешния продукт Via Diagonalis (рек. 2007 на изба "Кастра Рубра") в него.

Via Diagonalis 2007 не само бе избрано сред 300-те, но бе наградено и с допълнителното отличие "Оскар", което се присъжда на едва 10-20% от вината с най-добро съотношение между качество и цена. И други наши вина са попадали в гайда, но това е първият "Оскар" за българско червено вино. Ето какво написа комисията за Via Diagonalis:

"Едно вино създадено с много внимание, с модерен облик, което изтласква нивото на качество на българските червени вина значително по-високо."
Наистина чудесна реклама както за изба "Кастра Рубра", така и за бест селъра Via Diagonalis!

В доказателство за отлично свършената работа от винарите на "Кастра Рубра" дойде и изборът на две нейни вина по време на изложението Megavino за участие във винените листи на два от топ ресторантите в Европейската столица. Това са De Karmeliet (3 звезди по "Мишлен", един от топ 100 ресторантите в света, http://www.dekarmeliet.be ) и Inada, ресотантът на японеца Сабуро Инада, известен с факта, че внася фюжън стила в модерната белгийска кухня; http://www.restaurant-inada.be.

Megavino (http://www.megavino.be) е най-голямото винено изложение за Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург). В изданието през 2008 година то е било посетено от 22 883 души, сериозен процент от които професионалисти. Участвали са 270 изложители от 23 страни по света. Texavino е компанията, представяща топбългарски изби в Белгия, с чиято помощ е реализирано участието на Megavino.