За втора поредна година сдружение „Позор" организира фестивала „Цветята на Корана" с най-добрите филми от Близкия Изток и Северна Африка. Събитието ще тече в трите столични арт салона „Дом на киното", „Евро синема" и „Червената къща" от 14 януари до 18 февруари.

Фестивалът ще бъде открит официално на 14 януари в Дома на киното с прожекцията на филма „Плачещата върба" на най-награждавания ирански режисьор Маджид Маджиди.
Два са основните акцента в програмата на фестивала - новото иранско кино и киното на страните от Северна Африка.

Програмата „На фокус: Иранско кино" включва носителят на „Сребърна мечка" от фестивала в Берлин „Вън от играта" на режисьора Джафар Панахи. Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам.

Носителят на "Златна пика" от фестивала във Валядолид „Зима" на режисьора Рафи Питс ще има своята премиера в рамките на фестивала. Трогателен разказ за мъж, напуснал съпругата си и дъщеря си, за да търси работa в странство, след което следите му се губят. Лентата е номинирана за „Златна мечка" на „Берлинале" и е носител на наградата на журито от фестивала в „Палм Спрингс".

„Толкова просто" на Реза Мир-Карими печели наградата „Златен Свети Георгий" за най-добър филм от фестивала в Москва и наградата „Фаджр" за най-добър ирански филм на 2008 г. Филм за вътрешния мир и неизказаните чувства на една обикновена иранска жена.

В програмата „На фокус: Иранско кино" ще бъде показан и най-актуалният ирански филм в момента „Кървящо сърце" на режисьора Мохаммад Реза Рахмани. Историята на младия Емад, който убива жена си е най-гледаният филм в Иран за 2009 г.

Сред останалите заглавия са носителят на „Златна Афродита" от фестивала „Любовта е лудост" във Варна „Последната кралица на земята", провокативният „Укротяване на бесовете", разкриващ подземния свят на Техеран, трогателният разказ за безкрайната любов на семейна двойка „Слънцето грее еднакво за всички" и един от любимите филми на иранската публика „Хлапакът", в който малкият Мамал решава, че градинката му е по-важна от училището, с което си навлича гнева на директора.

В програмата са включени и двата документални филма на иранския историк проф. Фарзин Резаеян „Преоткриването на Персеполис" и „Иран - седемте лица на една цивилизация" пресъздаващи важни събития от седемхилядолетната историята на Иран.

В другата програма „На фокус: киното на Северна Африка" ще бъдат показани филми от Алжир, Тунис, Мароко, Сенегал и Мавритания. Сред заглавията са дебютът на алжиреца Надир Мокнеш „Харемът на мадам Осман" с участието на Кармен Маура, Буюна и Надя Каси. Носителят на „Сребърна мечка" „Мадам Бруе" ще покаже на зрителите как една сенегалска жена решава да живее без да спазва религиозните канони и без да се съобразява с мнението на околните. Най-награждаваният марокански филм „Господарят на улицата" също е включен в секцията със северноафриканско кино. Тунизийският режисьор Абдел Кешиш ще бъде представен с филма „Игра на любовта и случая", в който младеж от африкански произход, живеещ в Париж се влюбва в актриса от едноименната пиесата на Мариво. Филмът е носител на 4 награди „Сезар", включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

По време на фестивала за първи път на голям екран в България ще бъдат показани филми от Сирия. Най-награждаваният сирийски режисьор Абделатиф Абделхамид ще бъде представен с филма „На свобода", носител на наградата на журито от фестивала в Сингапур и наградата за най-добър филм от фестивала в Дамаск. Другото сирийско заглавие е „Капки от тавана". Любовната история под напукания таван на обикновен дом в Дамаск е най-гледаният филм в страната за последните 5 години.

Турското кино ще бъде представено с четири заглавия. Фестивалният фаворит „Сестра ми и ружите" ще закрие събитието на 18 февруари в Дома на киното. Преди това зрителите ще могат да видят новия филм на Юмит Юнал „Пропастта между нас". В програмата е включен и един от най-награждаваните турски филми за последните години „Моят Марлон и Брандо". Един от най-уважаваните турски режисьори Дервиш Заим ще бъде представен с филма „Слоновете и тревата".

Освен филмовата програма, тази година фестивалът „Цветята на Корана" ще има и няколко съпътстващи събития. Заедно с Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш" ще бъде организирано литературно четене на арабски и персийски автори, сред които Низар Каббани, Адонис, Аниса Даруиш, Фадуа Тукан, Парвин Етесами и Нима Юшидж, което ще предшества премиерата на биографичния филм за Джеляледин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното" на 28 януари в Дома на киното.

Преди премиерата на документалния филм „Преоткриването на Персеполис" на 1 февруари в Евро синема, зрителите ще могат да опитат традиционен ирански чай и вкусни ориенталски сладкиши.

На 26 февруари в Червената къща ще се проведе дебат на тема „Ислямската заплаха отново на мода", организиран отново с помощта на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш". Веднага след дебата ще има прожекция на френския филм „Създай ми страна", представящ ежедневието на децата на имигрантите в Париж.

На 14 януари в Дома на киното ще бъде открита изложбата „Арабският свят на фокус".