Вчера сестра ми имаше рожден ден и вкъщи имаше купон. Дойде и едно момче, което познавам от много време, но виждам доста рядко. Въпросният младеж в момента е на около 17 години.

Понеже децата се променят много в тази възраст, не знаех какво да очаквам от него. Преди време беше слабичък и свит, сега е станал мъж с големи мускули, очевидно тренира доста фитнес.

От дума на дума стигнахме дотам, че според него циганите били боклукът на нацията и трябвало да се избият до край. Същото било и с турците. А еврейте били най-лошите, защото те управлявали света по лош начин. Той самият, ако не го било страх от затвор, щял да убива цигани в името на Христо Ботев и Васил Левски.

Издразних се адски много и голяма част от вечерта мина в дебатиране с него. Много ми беше интересно как успяват да им промият мозъците чак до такава степен. Той, естествено, бил против правителството – “На мен това правителство не ми харесва”. Попитах го на базата на какви сравнения стига до извода, че правителството е лошо. Все пак в съзнателния си живот (доколкото неговият може да се нарече така) той не е виждал друго правителство. Естествено, смислен отговор не получих. Каза ми, че това правителство било комунистическо и затова било лошо.

След малко стана ясно, че той не знае какво е комунизъм. Основно дискусията се водеше около фашизма. Попитах колко цигани и турци познава и откъде идва тази омраза към тях. Заяви ми, че не познавал нито цигани, нито турци, защото според него те не били хора и нямало как да има нещо общо с тях.

Разговорът стигна до евреите, масоните и световните конспирации. Стана ми много интересно защо споменава масоните и тръгнах да го пробвам на тази тема. Попитах дали масоните вярват в бог. Отоговори ми, че масоните били нещо като секта и имали своя религия, която не била “правилна”.

Много свободно говори и за войни, революции, Христо Ботев, турско робство и т.н. Няма никаква представа какво значат тези неща, но се появяват на различни места в обясненията му. Стигнахме и дотам, че той наистина се е опитвал да сваля правителството, че познавал лично Боян Расате, че бил арестуван заедно с него. Разговорът завърши с това как след кратък диспут бил някакъв циганин. По-нататък не издържах. Естествено, момчето има проблеми в училище и проблеми с общуването още откакто го познавам – отпреди 5-6 години.

Обясних му доста неща, но се съмнявам нещо да му е останало в главата. До този момент не бях имал допир с т.нар. български националисти, но вече имам ясна представа за тях – гимназиални побойници с ниски оценки, проблеми в общуването и сбъркана ценностна система.

Такива деца обаче изобщо не са малко, явно на това разчитат и “националистите”. Интересно ми е как ги търпят майките им и как ги търпят в училище. За моя познат знам, че майка му отдавна се е предала и е спряла да се бори с него. Спомням си, че в гимназията имах сериозни разправии с учителката по история, защото една драсканица в тетрадката ми й беше заприличала на пречупен кръст.

Какво ли правят сега учителите, освен да си затварят очите – в случая става дума за 138 СОУ. Интересно ми е дали учителката му по история е наясно, че нейн ученик, който скоро ще завърши, има амбицията да убива цигани в името на Христо Ботев. Какво му е казала тя за Христо Ботев? Защо той, интересувайки се от история, чете криворазбран национализъм, а не учебника по история?

Да излизат такива хора от гимназията е бомба със закъснител. Това е човек, който не може да смята с обикновени дроби, не може да работи нищо (и не иска да се научи). Живее с нагласата, че е жертва на някакъв еврейски заговор и всичките му проблеми са причинени от това. Не може да създаде нищо, обаче е готов да разрушава, да убива и да сваля правителства. Сигурен съм, че след 2 години директорът на една българска гимназия ще сложи подписа си върху дипломата му. По този начин той ще даде съгласието си от гимназията му да излизат такива възпитаници.

Това ще покаже за пореден път, че подобни хора се приемат нормално в обществото.

 

http://blog.kirov.be/

 

Бел.ред.: Заглавието е на автора. Очевидно описаният в текста субект е обида за нормални хора, определящи себе си като патриоти и националисти - в неговия случай това е обикновен фашизъм, расизъм, шовинизъм. Или обикновена неграмотност.