Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят лампите си, "Часът на Земята" се разраства и става една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

Инициативата се състои в това, че всички, които не са безразлични към бъдещето на планетата, ще изключат за един час светлината у дома си.

2,2 милиона домакинства и фирми угасят осветлението си през 2007, а само година по-късно това събитие става глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 година събитието става още по мащабно - над един милиард души в близо 4500 града от 88 държави, приканват общности, бизнеси и правителствата да спрат светлини в продължение на един час.

И тази година традицията продължава. В седалището на фонда в Швейцария досега са заявили желанието си да участват в инициативата 1600 града в 107 страни, включително всички страни от "голямата двайсетица" и 6 от 10-те най-населени мегаполиса в света.

Очаква се за 60 минути да бъдат изгасени и светлините на прочути в цял свят забележителности - Айфеловата кула в Париж, статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, Колизея в Рим, Бранденбургската порта в Берлин, Операта в Сидни, небостъргача "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк.

От Световния фонд за дивата природа се надяват, че инициативата "Часът на Земята 2010" ще подобри миналогодишния рекорд по масовост, защото наистина е  време за сериозни действия срещу промените в климата.

27.03.2010 (Събота) - 20.30 часа - ИЗГАСИ СВЕТЛИНИТЕ!