Обикновено сме свикнали да съчетаваме виното със сирена или други ястия, но много по-рядко с шоколад. Всъщност се оказва, че шоколадът е добра комбинация с вина, особено ако знаем как точно да ги комбинираме. Ето един малък наръчник за това как да съчетаваме вино и шоколад, съставен от millionaire.bg.

Когато десертът е по-лек, като например шоколадов мус, подходящите вина са:
Италианските леки сладки шампански
Млади вина сотерн
Неукрепнали сладки мускатови вина
Сочни и зрели като плодове каберне и мерло

При средно тежки десерти като кейкове са подходящи:
Мускат от провинцията Бом дьо Вениз
Мускат от Ривсалт
Естествени сладки мускатови вина от Лангдок-Русийон
Мускатели от Валенсия

С тежки, сладки, шоколадови десерти, като например шоколадова торта:
Рубинен портвайн
10-годишен портвайн Tawny
Австралийски мускатов ликьор
Малага