Учените съветват родителите да не отрупват децата си с подаръци, тъй като това може да окаже негативно влияние върху характера им.

Когато пораснат, децата може да станат твърде материални личности и да имат проблеми с поведението си, пише бгнес.

Изследването на университетите в американските щати Мисури и Илинойс показва, че родителите, които използват материални награди като част от възпитанието, може да създадат за детето си трудности в бъдеще. "Децата, които получават материални награди от родителите си, може да продължат да се самонаграждават с материални неща, когато станат възрастни хора, а това може да се окаже проблем", казва Марша Ричис, ръководител на изследването.

Децата, които биват отрупвани с подаръци, когато станат възрастни, са по-склонни да вярват, че успехът в живота се изразява в качеството и броя на материалните неща, които притежава един човек. Тези хора също може да решат, че ако притежават дадена вещ, това ще ги направи по-атрактивни за околните.

Предишни изследвания показват, че хора, които определят себе си или другите според притежанията си, са изложени на много по-голям риск от проблеми в брака, хазарт, финансови дългове, а дори и здравословни проблеми.