Според британско проучване, приложило музикотелапия на определлен брой хора, се оказва, че най-добре анкераните се почувствали по време на пеенето на Фреди Меркюри. Втори в подреждането за песни с лечебни свойства са шведската група ABBA с техния хит Dancing Queen, а на трето място се подрежда Happy на Фарел Уилямс. Над две трети от запитаните твърдят, че обичат да слушат музика, когато не се чувстват добре.

Почти девет от всеки десет от участниците са се съгласили, че слушането на музика може да накара хората да се чувстват по-добре, когато са болни или са в тежък период.

Като цяло 81 процента от британците са се почувствали по-добре от слушането на музика. Само 36 процента твърдят, че предпочитат да слушат човешка реч пред музика, когато не се чувстват добре, сочи изследването. След като са били помолени да посочат определна песен, 30 процента от мъжете са избрали Bohemian Rhapsody от предоставения списък с песни.

По-малко жени я предпочитат - 23 процента, но за сметка на това 28 процента представителките на нежния пол са избрали Dancing Queen, за което са гласували едва 16 процента от мъжете. Сред хората на възраст над 65 години предпочитана е класическата музика, като 39 процента от тях твърдят, че искат да слушат такава музика, когато са болни или отпаднали./Lifestyle.bg