Най-големият книжен форум в България - Софийският международен панаир на книгата, организиран ежегодно от Асоциация „Българска книга", ще се проведе между 8-и и 13-и декември в НДК. Панаирът ще представи над 200 изложители от страната и чужбина. От три години той посреща и Софийския международен литературен фестивал. Традиционно,  Софийският международен панаир на книгата е домакин на наградите „Златен лъв".

Откриването на Панаира на книгата и на основната програма на Литературния фестивал ще бъде на 8 декември от 11 часа в Централното фоайе на НДК, а събитието ще посреща гости всеки ден от 10 до 20 ч.

Тази година Панаирът ще предложи по-богата съпътстваща програма. В рамките на 6 дни ще се проведат над 80 събития - представяния на книги и срещи с автори на сцената и на щандовете на изложителите. Тази година ще бъдат добавени и нови пространства за литература и книги в Националния дворец на културата - Литературен клуб „Перото" и „ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс", където ще се проведат и част от срещите и представянията по време на Софийския международен литературен фестивал.

Засилено ще е и международното присъствие. На етажа, посветен на световната литература, ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавските страни, Русия и Иран. На националните щандове ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

Фокус на тазгодишното издание на 3-я Софийски международен литературен фестивал ще бъде Иберийският полуостров. В Мраморното фоайе на НДК публиката ще има възможността да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия, а също с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски и прес кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата".

Съпътстващата програма на Панаира можеш да видиш тук

А това е тази на Софийския международен литературен фестивал

Източник: Асоциация „Българска книга"