Германски учени установиха, че кратка 45-минутна дрямка може да увеличи петкратно паметта, съобщава БТА. Откритието може да бъде изключително полезно за хора, на които им предстоят изпити или трябва да запомнят важна информация.

Изследването било проведено в университета в Саарланд. Доброволците трябвало да запаметят 90 думи и 120 комбинации от несвързани думи - двойки от рода на "мляко и такси".

Контролна група гледала видеофилми, докато на останалите доброволци били осигурени условия да поспят. Според ръководителя на изследването дрямка от 45 до 60 минути подобрява петкратно запомнените думи.

Но този кратък сън не увеличава общото състояние на паметта, а само наученото преди заспиването. Контролната група, гледала видеофилми, се представила много по-лошо от наспалите се участници.

Учените разгледали с особено внимание хипокампуса на доброволците - участъкът на мозъка, където паметта се консолидира и препоръчват да се създадат условия в училищата и офисите за кратки сиести, които да "затвърдят" наученото. /Lifestyle.bg