Напоследък усилено се заговори, че закръглените дами са на мода. Въпрос на усещане и гледна точка е самочувствието, свързано с формите ни. Все пак има няколко истини, които могат да са ни от помощ.

1. Калориите са важни!


Няма спор, че количеството на калориите има своя положителен или пагубен ефект върху тялото ни. Но е от изключително значение да не му причиняваме стрес, като рязко го лишим от любими храни. Затова е добре да хапваме от всичко, което обичаме, но по малко. И, разбира се, да си правим сметка кое с колко калории зарежда организма ни.

2. Яжте така, че да останете гладни!

Не веднъж и два пъти сме срещали писания на специалисти, че след 19 часа не трябва да хапваме нищо, за да сме слабички. Не, това определено не е начин да бъдем или пък да станем вейки. Диетолози съветват да си хапваме винаги, когато почувстваме глад, но да не преяждаме. Напротив! Дори трябва да оставаме малко гладни. Липсата на ситост ще трае 10-15 минути, а след това не е изключено да ни стане и тежко. Всичко е въпрос на време - за колко минути сигналът за ситост ще стигне до мозъка ни. А ако се натъпчем и преядем от лакомия, резултатът със сигурност ще е добавяне към теглото ни на още някой килограм. И, разбира се, дълго ще ни е зле от количеството погълната храна.

3. Не заменяйте разко един хранителен режим с друг!

Компетентното мнение на спецове по хранене е, че 21 дни са необходими при смяната на един хранителен режим с друг. Съветът им е постепенно - на всеки 2-3 седмици да променяме нещо в храненето си. Когато това се случва на малки стъпки, се сваля 4 пъти повече от теглото. Доказано е! Ако рязко се приложи крута диета, естествено, че ще отслабнем, но заради стреса, който причиняваме на организма си, и резервите, които той си складира, след това ще дойде йо-йо ефектът.

4. Не мразете въглехидратите!

Д-р Аткинс съветва да ги изхвърлим от менюто си, но истината е, че те не са ни врагове. Напротив, въглехидратите са необходими за организма, защото го зареждат с енергия. Диетите, в които те са сведени до минимум, често водят до обезводняване, проблеми с бъбреците, умора, запек. Разбира се, тестените изделия от бяло брашно и бялата захар не са за продпочитане, наистина са вредни. Но пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в менюто ни.

5. Престанете, да се мерите на кантара!


Ужасен навик е щом сме на диета или променим нещо в храненето си, кантарът да ни е под ръка. Килограмите ни не са заковани - те се менят в зависимост хормоналния ни баланс. Понякога задържаме повече течност в организма, друг път дори и температурните промени са причина за играенето на теглото ни. И още нещо - качването на кантара, за да проверим теглото си, често е голям стрес. Затова не бива да се натоварваме и да си причиняваме подобна негативна преживелица. По-добре да облечем дреха, която не ни е ставала или да си замерим талията и ханша с метър./Lifestyle.bg