Историята на мъфините тръгва от Великобритания. От кога английските домакини правят кексчета, които по размер се побират на една човешка длан и са предназначени вероятно за типичния английски чаен ритуал, не е ясно. От средата на 20-век обаче, мъфините напускат домашната кухня и започват да се предлагат в заведения - кафенета и ресторанти, от американски и английски фирми. През 70-те и 80-те години на 20-век, мъфините вече не са това, което са били през 50-те и 60-те години, а приготвянето им се подчинява на нови стандарти.

Причините са няколко, сред които "упадъкът" на домашното приготвяне на храна, движението към по-здравословно хранене и появата на специализирани заведения. Използването на консерванти, които удължават срока на консумация, "здравословното" пълнозърнестото тесто, "натуралните" съставки като кисело мляко и използването на различни плодове, изкуствени подсладители, ниско-калорично съдържание и модата на снаксовете, допринасят за бурната еволюция на малкото кексче.

За тези от вас, които обаче предпочитат домашния вкус пред "натурално-здравословния", предлагаме рецепта за мъфини на наша читателка, професионален майстор-кулинар:

Мъфини с шоколад и кафе
Продукти:
2 ч. ч. брашно
1 непълна ч. ч. захар
2 ч. л. бакпулвер
2 ч л ванилова захар
100 мл готварска сметана (или прясно мляко)
2 яйца
100 г разтопено масло
100 мл силно кафе
3 с. л. горчиво какао
100 г шоколад

Яйцата се разбива със захарта. Добавят се сметаната и кафето.

Всички сухи съставки се смесват и се пресяват в течната смес. Добавя се шоколадът, начупен на малки парченца и внимателно се разбърква.

Формите за мъфини се пълнят до 3/4. Пекат се в предварително загрята до 200 С фурна, около 20-30 минути.

Забележка:Ако нямате специални формички за мъфини, използвайте стандартна форма за кекс.

 

тя.bg