Тази нощ се връщаме към астрономическото време. В 4 часа сутринта на 26-и октомври трябва да преместим стрелките с един час назад. Да има лятно и зимно часово време предлага Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г, но то е било направено на шега. За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г., но и той не успява да прокара идеята си. Тя, в крайна сметка, е осъществена от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последвала примера.

През март 1918-та Конгресът на Съединените щати установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. У нас местим стрелките от 1 април 1979 година.

В България лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври. Идеята не е безспорна, мнозина оспорват необходимостта от местенето на стрелките, но засега е в сила.