Наказателният съд в нюйоркския квартал Манхатън пусна срещу парична гаранция от 1 млн. долара и постави под домашен арест бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който е обвиняем за сексуално посегателство.

Това съобщи РИА Новости.

Вече бившият шеф на МВФ ще бъде под домашен арест в апартамент в Ню Йорк. Строс-Кан ще трябва да подпише полица за 5 милиона долара, в случай че се укрие от правосъдието.

По време на ареста Строс-Кан ще носи електронна гривна с Джи Пи Ес устройство и ще бъде придружаван постоянно от поне един въоръжен охранител. Мерките за сигурност, които ще бъдат за негова сметка, ще струват над 200 000 долара месечно.

В съдебната зала, където се е провело заседанието, са присъствали съпругата на бившия шеф на МВФ Ан Синклер и дъщеря му Камий. Строс-Кан е имал видимо уморен вид. По време на цялото заседание е гледал право пред себе си и не е промълвил почти нищо, освен няколко думи на адвоката си и се усмихнал на близките си, описват ситуацията в съда френски медии.

Стотици журналисти са присъствали в сградата, където се е провело заседанието по делото срещу Строс-Кан, посочва АФП.

Финансистът Строс-Кан беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел Sofitel подаде жалба срещу него за изнасилване.

В понеделник съдът в Манхатън остави Строс-Кан в ареста, отклонявайки молбата на адвоката му да бъде пуснат под гаранция от 1 млн. долара. Опасенията на съдиите бяха, че обвиняемият може да се опита да избяга във Франция.

Ново съдебно заседание по молбата беше назначено за 20 май, но в последния момент преместено ден по-рано.

Във Франция Строс-Кан е един от най-популярните политици и повечето хора смятат, че той е жертва на заговор, чиято цел е да саботира кампанията му за президентския вот през 2012г. (БГНЕС)