Екоминистерството е направило проверка в Деветашката пещера две седмици след приключването на снимките на филма "Непобедимите 2", когато много от следите са заличени, пише News.bg.

Това заяви Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН по време на пресконференция в музея.

Природозащитниците са констатирали редица нарушения от компетентните органи, разрешили снимките на филмовата продукция. Според тях от МОСВ са направили изказвания, които са заблудили обществото.

Деветашката пещера е защитена територия от 1996 година и заради това РИОЗ-Плевен не е имала основание да позволява филмовата продукция да бъде заснета именно там, както и позволява да бъде построен мост, по който да премине цялата техника.

Актът на РИОЗ, с който се съгласуват тези дейности, е издаден на юридически основания, които касаят само собственици и ползватели на защитената територия. Актът е абсолютно нищожен. Филмовата компания не е нито собственик, нито ползвател на защитената територия, обясни Добромир Добринов от "Зелени Балкани". По думите му най-големият порок на подобно съгласуване е, че то е извършено в разрез с заповед на Закона за защитените територии.

От думите му стана ясно, че абсолютно забранени са визитите в Деветашката пещера за два месеца през лятото, а през останалото време тя е в режим, в който може да бъде посещавана само с туристическа или изследователска цел.
Добринов припомни, че РИОЗ са се оправдали с аргументите, че дейностите по заснемането на филмовата продукция, не са забранени и поради тази причина са ги разрешили.

След края на снимките нашите изследвания, проведени буквално няколко дни след изнасянето на последните декори от продукцията, показаха, че продукцията е пряко свързана с безпокойствието, което е настъпило при прилепните колонии, в резултат на което в продължение на около месец колонията почти не е заспивала зимен сън, а в нормално състояние тя трябва да спи по това време, обясни Боян Петров.

От Центъра за изследване и защита на прилепите са провели две проверки - една по време на снимките и строежа на декорите и една след снимките, а засечената разлика в числеността на прилепите е била около 1500 липсващи екземпляра. „Не твърдим, че те са умрели. Твърдим обаче, че има безпокойство на защитени видове", поясни Боян Петров.
По думите му от РИОЗ са нямали база, с която да сравнят получените резултати след проверката.

Антония Хубанчева, която е била на тази проверка заяви категорично, че проблемите и безпокойството върху прилепите са факт. По думите й горещото време в комбинация с шума от флексовете са оказали трайно въздействие върху прилепите, което може да се прояви сега, след месец или повече време, но със сигурност има нанесени щети.

От РИОЗ Плевен обаче констатираха, че на територията на пещерата няма тирове и излиза, че тези съоръжения са се появили от нищото, заяви Петров и добави: „Те не видяха следите от тежките транспортни машини и замърсяването на водите с чували. Не констатираха и високия шум, а съставиха някакъв акт за орязаната растителност, с който акт се оправдаха."

Като доказателство за тези свои твърдения организаторите на пресконференцията показаха снимков и звуков материал.

Във връзка със законността на моста пред Деветашката пещера, Добрин Добринов каза, че той е използван за движение на превозни средства и тежкотоварна техника в период, през който в нея е позволено само посещение с цел туризъм и научни изследвания.

Съоръжението е построено върху основите на фундаментите на метален мост, който обаче пък е бивш военен обект и по тази си линия той никога не е попадал в гражданските регистри.

По думите на Добринов мостът е представен като реконструиран, а не като ново строителство. „Този мост обаче е само останки във физическия свят. От години няма линейна структура, което означава, че говорим за ново строителство, а не за реконструкция", поясни още той.

В отчета на Министерството на околната среда не е посочено, че са видени хиперактивни прилепи, нито се споменават факти за състоянието на пещерата, посочи Славея Стойчева, експерт по прилепите към Зелени Балкани, която е взела участие в проверката.

Екозащитниците коментираха още, че целта им не е била въпросът да бъде изнесен извън България и да се стигне до Еврокомисията, но европейски институции са я предупредили, в резултат на което е започнала пилотна проверка. През февруари се очаква да стане ясно решението й и дали ще започне наказателна процедура.