Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс похвали американски войник в Афганистан, който защитавал базата си от талибанска атака по розови боксерки и джапанки, съобщи Ройтерс.

Гейтс е добавил, че иска да се срещне с него лично и да му стисне ръката при следващата си визита в Афганистан.

„Всеки войник, който отива на сражение с талибаните по розови боксерки и джапанки притежава специален вид кураж", е казал министърът на отбраната в своя реч, произнесена в Ню Йорк.

Само мога да се чудя какъв е бил ефектът върху талибаните. Само си представете да видите това: мъж с розови боксерки и джапанки ви е взел на мерник. Каква невероятна иновация и психологическа атака.

19-годишният военен Закари Бойд от Дорт Уорт, Тексас изскочил от спалното помещение на 11 май за да се присъедини към своите другари, след като базата им била под обстрел от талибани.

Той явно е нямал достатъчно време да облече униформата си и за това се притекъл на помощ в боя по розови гащи с надпис "I love NY" (Обичам Ню Йорк), червена тениска и джапанки.

Бойд бил заснет от фотограф и когато снимката излязла на първа страница в Ню Йорк Таймс, младежът се оплакал на родителите си, че сигурно ще изгуби работата си, ако президентът Обама го види без униформа.

Мога да ви уверя, че работата на младия Бойд изобщо не е застрашена - напротив, успокоява Гейтс в речта си.