Папа Бенедикт XVI се подложил на тайна операция преди три месеца за смяна на батериите на пейсмейкъра си, но тя не оказала влияние върху решението му да се оттегли, съобщи Ватикана.

"Това беше рутинна операция. Той вече имаше пейсмейкър. Това няма нищо общо с решението на Светия отец", заяви говорителят на Ватикана кардинал Федерико Ломбарди. Макар проблемите на папата със сърцето да са добре известни, новината, че той е претърпял операция толкова скоро беше оповестена едва днес от италианския ежедневник "Ил Соле 24 Оре".

Съобщението засили слуховете, че папата се оттегля заради заболяване, макар самият той да заяви, че напуска поста си заради напредналата си възраст, която не му позволява да изпълнява задълженията си. Изданието цитира хора, близки до папата, които заявили, че операцията го накарала да се замисли за способността си да ръководи Кораба на Свети Петър.

85-годишният Бенедикт XVI имаше редица здравословни проблеми в последните години, макар че Ватикана заяви, че той не страда от никакво сериозно заболяване освен напредналата си възраст. През 2009 г. папата счупи китката си по време на ваканция в Алпите, когато се подхлъзна в банята.

Като кардинал Йозеф Ратцингер получил инсулт, който отслабил сърцето му и за кратко засегнал зрението му. При отделен инцидент той получил рана на главата, която трябвало да бъде зашита. Папата страда още от артрит на бедрото, коленете и глезените си, което засяга подвижността му.