„Обичаният Вазов" - под това мото галерия „Средец" към Министерството на културата прави изложба в чест на 165 години от рождението на Патриарха на българската литература. Откриването е на 5 февруари.

Експозицията включва над 30 творби, дело на именити български майстори, подарени на народния поет за двата му юбилея - през 1895 и 1920 година.

Сред тях са две платна на Ян Вацлав Мърквичка - картината "Македонка", подарък от дружество "Чех", както и портретът "Старец", личен дар живописеца. Дело на Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата "В царството на самодивите" в поздравителния адрес на „Славянска беседа", връчен на Вазов за първия му юбилей. Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през същата 1895 година. Две картини -"Портрет на проф. Иван Д. Шишманов" и "Цветя", са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 и 1920 г. Художничката е и Вазова снаха, женена за Борис Вазов, най-малкия брат на поета.

Експозицията вади на светло и барелеф на писателя от прочутия скулптор Андрей Николов, както и портрети от Петър Морозов, Жеко Спиридонов, Георги Черкезов. Тук е и последният портрет на Вазов, рисуван от натура през 1916 г. от Георги Евстатиев, има и уникални шаржове на Александър Добринов и Иван Славов от 1920 г.

"Морски пейзаж" от Евгения Шатц, "Ученик" от Георги Канели, "Курубаглар" от Петър Морозов и "Край морето" от Райко Алексиев са сред знаковите творби, които също ще бъдат показани на изложбата.

Интерес представляват и поздравителните адреси до писателя, повечето от тях - истински шедьоври на декоративното изкуство, дело на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков.

„Обичаният Вазов" представя и лични вещи на поета, които много се доближават до творби на изкуството - на първо място това е поръчаната специално във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани имената на Вазовите творби, сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей и менюто на „Юнион палас", изработено от Стефан Баджов за втория юбилей.