Главният режисьор на Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов напуска трупата в знак на протест срещу избора на Слави Бинев за шеф на парламентарнага комисия по култура и медии.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов - аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов пред БГНЕС.

Морфов е режисьор на едни от най-известните и най-успешни театрални спектакли на Народния театър "Иван Вазов", сред които "Хъшове", "Полет над кукувиче гнездо", "Животът е прекрасен", "Дон Жуан" и др. Той и преди твърдо е заявявал протеста си срещу начина, по който се управлява културата и погазването й. В началото на 2013 година именитият ни режисьор се осмели да "поздрави" "Пайнер"-а и управляващите с ретро чалгата "Ах, банана" от голямата сцена на Народния театър.

Декларация срещу избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента изпратиха група кинотворци, организирали се във Фейсбук, до председателя на Народното събрание и парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Към нея има подписка срещу назначението на архонта. Интелектуалците настояват за оставката на Бинев, в противен случай предупреждават, че ще излязат на протест. Недоволните се събират днес от 14,30 ч. в градинката на „Кристал" в центъра на столицата.

"Г-н Славчо Бинев никога не е притежавал каквито и да е компетенции, знания и умения в областта на културата. Той никога не е проявявал публично дори елементарен интерес по отношение на проблемите й", пишат интелектуалците до парламента.

Вчера Слави Бинев обяви, че няма да подава оставка като шеф на културната комисия в парламента и каза, че няма по-подготвен от него за този пост. Освен това Бинев се усъмни, че хората, които протестирали срещу него били "платени революционери."