Някои места могат да бъдат видени многократно и всеки път да бъде незабравим. Изборът е труден - градски панорами, планини и бушуващи морета, залези над дворци или необятни равнини.

Беладжио, езерото Комо

Водите на езерото Комо в Италия за някои хора са оправдание за мълчаливо и възхитено съзерцание възможно най-дълго време. Не е изненада, че на стоплените склонове наоколо има къщи. Особено внимание е необходимо към вили като „Сербелони" и „Мелци", както и техните градини, защото магията им също е дълготрайна. Гористите хълмове, лодките и заведенията по брега са превърнати в покана да се загледаш към залязващото слънце.

Планината Корковадо

 

Статуята на Христос на върха на планината Корковадо над Рио де Жанейро е изумителна гледка. Това е и знак за място, от което се разкрива великолепна гледка над града. Пътеката от подножието тръгва от парка Лаге, но има и стъпала. Който и път да изберете - ще можете да се насладите на частица от безкрайността, на мигове, от каквито са направени спомените.

Водопад от небето

Водопадът Анхел е известен във Венецуела като "Salto Angel" и е открит от американски пилот, който катастрофира на планината Тепуи. Самолетът още стои там, където водите се изливат на височина почти един километър. Всяко място, от което се вижда това чудо на природата, предлага изумителна гледка. Стръмните склонове са предизвикателство за всеки катерач, а гордата им осанка ги прави още привлекателни.

 

Среднощно слънце

Норвегия е известна като „Земята на среднощното слънце". През лятото северните области са окъпани от слънчева светлина след като хората са легнали да спят. Тези бели нощи са едни от най-изумителните феномени там и заради тях се организират плавания, изкачвания и други пътешествия. Щастливците отиват на каяк във фиордите, изкачват склоновете и обхождат билата на планините, лутат се из гори с редки диви животни, където нощното слънце не успява да стопли суровата земя.

Залез над моста У Бейн

Най-дългият мост от тиково дърво се намира в областта Амарапура, Мианмар. Изглежда нестабилен, но вече столетия се държи в една страна, преминала през многобройни исторически поврати. Мостът изглежда, като че скрепя цялото общество - хората ловят риба там, разхождат се, поклащат крака или пеят. През сухите сезони площите под моста са удобни за засаждане. Красотата на това място е проста и естествена, а по залез слънце водите на езерото са тъмни и сякаш обещават спокойствие.

Алтън Арашан

Както пътуването, така и дестинацията могат да бъдат особено важни. Такъв е случаят с Алтън Арашан, отдалечена равнина в планините на Киргистан. Автобусът тръгва от Ак Суу и след това се продължава още 14 км пеша през борови гори и стръмен каньон. Равнината се простира в подножието на 4000-метрова планина и в нея има само четири къщи. Отваряйте си очите за топлите и студени извори, които са навсякъде по пътя. Тези извори ще направят почивката ви още по-екзотична.

Есенните цветове на планините Адирондак

Пурпурно, оранжево, черешово, златисто. Планините Адирондак в щата Ню Йорк блестят от цветове до където стига погледа, а вие и приятелите ви карате по криволичещия път към тях. Планината Марси е идеалното място да се насладите на тази красота и на прохладния и чист планински въздух. Падащите листа могат да ви напомнят, че хубавите неща свършват понякога, но те означават и че ще има още една есен, само на една година разстояние.

Скалите Бхедагхат на лунна светлина

Снимка на Мадхия Прадеш

Понякога най-ценните скъпоценни камъни остават незабележими. Тези скали са скрити дълбоко в сърцето на Индия, в областта Мадхия Прадеш, която често е пренебрегвана заради близостта си с Раджастан. От бреговете на свещената река Нармада гордо се издигат мраморни скали, поръсени с черни и зелени вулканични отломки, които на места достигат повече от 30 метра височина. Когато сте успели да утолите за момент жаждата си за красота, разходете се и се върнете през нощта. Луната обсипва водите на реката и скалите със сребро, а самите камъни приемат човешки облик.

Въжената линия над долината на река Гаужа

Природата на Латвия е необикновено богата. Гористите равнини, полетата, руините и живописните градчета са красиви и запомнящи се. Долината на река Гаужа близо до Сигулда е особено величествена и бреговете достигат височина от 90 м. В околността има пещери и пленителни пътеки, които ще ви отведат на пътешествие през латвийската история.

 

Нос Креус

Това е най-източната точка на Испания, което означава, че първите слънчеви лъчи докосват него преди всяко друго място. Сякаш за да възнагради странстващите, на хълма над носа има традиционен ресторант, непосредствено до фара, който все още помага на корабите да избягват подводните скали. Гледката над брега е толкова завладяваща, че много хора изчакват също залеза там.

 

Обиколка с хеликоптер над Кейп Таун

Докато отпивате от кафето си на кея на Кейп Таун погледът ви може да се отправи към небето и да забележи жужащ в небето хеликоптер, който отдолу ще прилича повече на врабче. Това е нещо обичайно, тъй като много компании предлагат подобна разходка. Крайбрежната ивица с нейния фар са забележителни, а височината Лъвска Глава е също така величествена, както и планината Тейбъл навътре в сушата.

 

Прозорецът на Бог

Тази гледка в Южна Африка понякога е наричана „драматична". От склона Дракенсберг може да се види Лоувелд и резерватите на района Мпумаланга. Неравните скали се извисяват на височина 700 метра и това е само малка част от скалната пътека дълга 250 км. Изобилието, разкриващо се пред погледа, е сякаш безкрайно. Каньоните, водопадите и неочакваните завои, след които се открива още по завладяваща гледка са забележителни и това е разходка, в която всяка стъпка е радостна.

Палмира

Руините на Палмира, на 240 км от Дамаск, са заобиколени от пустиня. След продължителна реставрация те се превръщат в най-голямата забележителност на Сирия. Останките са разхвърляни на голяма площ и пазят от ІІ век Храма на Бел, театър, кули и улици с колонади. През деня това място е великолепно, а на залез слънце красотата му става още по-омагьосваща.

 

С балон над Долината на царете

За онези, които искат да съчетаят приключението и историята е възможна още една гледна точка. Прочутата Долина на царете в Египет може да бъде видяна и от друга гледна точка. Пътешествието с балон над нея е едно изживяване, което ще накара сърцето ви да бие по-бързо. В прохладните пустинни утрини или на залез слънце - това е място, което вдъхновява с митичната си красота. Хоризонтът се обагря в оранжево, жълто и розово, а храмът на Хатшепсут, колосите на Мемнон и пирамидите се извисяват в далечината и създават усещане за безкрай, докато между тях лениво се извива Нил, най-дългата река в света.

Прекосяването на Анапурна

Планината Анапурна е един от най-величествените и предизвикателни масиви в Непал, който предлага спираща дъха гледка. Туристите, снабдени с необходимите разрешителни, могат да посетят Изгубения град на Мустанг. Борови гори, полета, скали и вечно заснежени върхове се редуват пред погледа на туриста. Пътеката е на най-голямата височина, на която може да достигне неподготвен катерач. Дълбоките проломи и разтрошените скали спират дъха, а някъде по склоновете се крият и топлите извори на Татопани.

millionaire.bg