Папа Бенедикт XVI съобщи, че се оттегля от поста си на 28 февруари в реч на латински по време на консисторията във Ватикана, съобщи за АФП говорителят на Светия престол.

"Папата обяви, че ще се откаже от поста си в 19:00 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава ще започне периодът "овакантено място", уточни отец Федерико Ломбарди.

Папа Бенедикт XVI застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005.

Той е роден на 16 април 1927 в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия под името Йозеф Ратцингер. Той наследява папа Йоан Павел II, който през 1981 го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. От 1977 е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993 е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002 - декан на Колегията на кардиналите. Титулярен епископ на Остия. Бенедикт XVI е един от приближените на Йоан Павел II.

На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана, пряк наследник на Светата Инквизиция.

След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.