Името Петър Морозов фигурира често в списъците за търгове с произведения на стари майстори или сред антикварните колекции. За ценителите на ретро меланхоличния пейзаж този автор е добре познат като един от класиците на графичното изкуство. Но досега българската публика не е имала шанс да се запознае с по-обширен и представителен обзор на неговото творчество.
Петър Морозов е роден преди 130 години в Русе. Талантът и интересът му към графиката се проявяват още в най-ранна възраст. Още 12-годишен пристига в София и през 1897 се записва като ученик в Рисувалното училище при професорите Мърквичка и Митов.

Въпреки че, повлиян от преподавателите си, той прави много битовистични композиции, жанрът, който истински вълнува Петър Морозов през целия му живот, е българският пейзаж със старини. Търново, Охрид, Мадара, Пловдив са само някои от градовете, от които черпи вдъхновение за произведенията си. Неслучайно неговата ретроспекция сега е наречена Носталгични пейзажи.

Изложбата се организира от галерията на СИБАНК  съвместно с внука на художника по повод юбилея от неговото рождение.

В експозицията са включени произведения от колекциите на НХГ, СГХГ, ОП Стара София, БНБ и семейството на автора. Освен десетки живописни и графични пейзажи от България в нея могат да се видят няколко представителни живописни портрета от Петър Морозов, неговият автопортрет с палитра, подготвителни скици и рисунки с молив, сатирични битови композиции, както и оригиналните офортни плочи, наследени от семейството му.