Мик Джагър, човекът, който даде на света Sympathy For The Devil, гаджетата-супермодели и тесните дънки, през 2008 достигна годините за пенсия - 65. Дали най-сетне възрастта го е променила и смекчила? Джеймс Мортрам от Independent се опитва да разбере:

Мик пристига в 2 часа след обяд, със скромно 30 минутно закъснение. "Легнах си в пет сутринта", казва той гордо, може би защото опровергава представата за него, създадена в таблоидите от бившата му жена, че обича да се излежава пред телевизора и да си ляга рано. Вчера е купонясвал цяла нощ в Берлин с останалите членове на групата, но не изглежда нещата да са излезли извън контрол.

Рокендрол лайфстайлът може да се е отразил неблагоприятно на Кийт Ричардс, но Мик изглежда в перфектна форма. Певецът отдава кльощавата си физика на това, че е израснал след края на Втората световна война. "Дължа го на... диетата, която имахме като деца", казва той с усмивка. "Храната беше малко, нямаше мазнини и захар. Затова и нашето поколение не страда от затлъстяване, освен ако не сте сред бирените фенове. Баща ми беше учител, но това не помагаше да имаме по-богата вечеря. Учителите не изкарват много.

Нямам специална тайна за това как поддържам формата си. Веднъж като минеш 30-те трябва да почнеш да ходиш на фитнес. Преди 30 - не се притеснявайте.", успокоява ни музикантът, който скоро навърши 65.

Ако някога сте чели нещо за Мик Джагър, почти сигурно написаното е обърнало внимание на невероятната енергия, която той демонстрира на сцената. Дори и сега, когато е под светлините на прожекторите, в него има нещо животинско.

 Rolling Stones - Not Fade Away (1964)

Може ли да се направи паралел между концертно изпълнение и сексуален акт? "Дали е като секса", замисля се той. "Не знам. Има известни разлики, често ти се налага да си далеч по-пресметлив." Това ми напомня за коментара на Труман Капоти, направен по време на турне с бандата, че всичко видяно на сцената "е внимателно и хладно премислено от мениджърите на групата. Няма как да направиш кариера в музиката в продължение на 46 години, разчитайки на шанса.

Eнергията на Джагър озарява и Shine a Light, първият им концертен филм от 1983 насам. Режисьор е дългогодишният фен на Stones - Мартин Скорсезе. Дори и да си остава сравнително прост концертен филм, той успява да намекне в каква огромна корпоративна машина, са се превърнали Rolling Stones начело с Джагър.

В една от сцените той е в първа класа, отпиващ шампанско и подготвящ реда на песните за предстоящия концерт. Полушеговито е показана голяма истина - значителна част от успеха на групата се дължи на мениджърския талант на Джагър. "Не мисля, че който и да е от останалите членове има дори най-малък интерес към тази работа. Стига да се справям все така добре", разказва бившият студент по икономика, чието състояние в момента надхвърля $300 милиона.

В пресата Джагър е представян като най-различни персонажи - фен на блуса, шеговит последовател на сатанизма, сексуално опиянена рок звезда, почитател на крикета. "На хората им е трудно да приемат, че може да си няколко човека едновременно. Ако отидеш на вечерно парти като сценичния си образ, няма да си добре приет."

 The Rolling Stones - Sympathy For The Devil (1969)

Джагър в момента излиза с 20-години по-младата стилистка Лурен Скот, но обича да се представя като грижовен баща. Той има дъщеря си Карис, от кратката афера с Марша Хърст; Джейд от първия му брак с Бианка; 4 деца от брака си с Джери Хол - Елизабет, Джеймс, Джорджия и Гейбриъл; и 9-годишният Лукас от тримесечната му афера с бразилския модел Лушъс Морад, сложила край на брака му с Джери Хол.

Макар и далеч от представата за трезвеник, Мик признава, че няма нищо, което да обича повече от 8-часов сън и изглежда доста далеч от образа на звезди като Джими Хендрикс и Джим Морисън, живели бързо и умрели млади. "Повечето оцеляхме. Въпросът е в каква форма ще доплуваш до другата страна."

Джагър официално вярва, че наркотиците не са му помогнали особено при писането на музика. "Дрогата като творчески инструмент е силно надценена." Вероятно смъртта на бившия член на групата Брайън Джонсън му е повлияла да остане сравнително сдържан в нарко експериментите си.

 Rolling Stones  - Start me up (Концерт в Аржентина 1995)

"Когато си в бизнеса вече 10-15 години не можеш да бъдеш нов и разрушителен. Хората, които се опитва да бъдат разрушителни повече от 10 години, не стигнаха доникъде. През 70-те публиката вече беше свикнала с тая идея. Затова се появи пънкът, който се опита да преработи момента с разрушителната сила на рока."

Как вижда рок музиката в момента? "Времената са други, но все още има хора, които правят, това което и ние. Има хиляди групи, които свирят на китари. Даже милиони! Виждам ги непрекъснато..."

Джагър признава, че след първият сингъл на Stones, кавърът на Чък Бери "Come on", не е знаел дали ще продължaт dа съществуват през следващите две години, да не говорим за по-дълъг период. "Не гледах на това като на трайна работа, просто свириш за година или две. Не че сме планирали и да се разделим..."

Rolling Stones и Christina Aguilera - Live With Me (2007) 

45 години по-късно Stones все още са в бизнеса. Какво е обяснението му за това дълголетие? "Успехът. Останахме заедно, защото бяхме успешна група. Това не е единствената причина, но ако нямахме успех, сега нямаше да сме заедно. Трябват ти тези две неща - да обичаш това, което правиш и другите да обичат това, което правиш."

________________________________________

Shine a Light, концертният филм на Скорсезе за Rolling Stones излиза по кината през декември, а "Да бъдеш Мик", биографичният филм на Кевин Макдоналд може да видите на 14 ноември в "Люмиер", в рамките на "Киномания 2008".