След провокативната инсталация на Аниш Капур във Версайския дворец, която беше на два пъти осквернена, сега британският художник от индийски произход е подготвил нова изненада за посетителите на "Райксмузеум" в Амстердам.

Да припомним, че във Версай творбата му беше изрисувана с антисемитските графити, които остават по настояване на Капур.

Наречена „вагината на кралицата", скандалната стоманена фуния и скалите около нея бяха изпъстрени с фрази като „Кръвна жертва на СС" и „Второто изнасилване на нацията от еврейски активизъм".

Скулптурата вече бе нападната от вандали през юни и след това почистена. Случилото се през август обаче, остава като свидетелство за омразата.

Новата инсталация на художника ще бъде представена пред публика на 27 ноември и ще остане в "Райксмузеум" до 6 март 2016 г.

Тя се състои от три боядисани релефа, създадени от слоеве от червена и бяла смола, и силикон. Те напомнят за изображения на кървави и жилести парчета месо.

Творбите ще бъдат представени във визуален диалог с късните творби на Рембранд, като „Еврейската невяста", „Синдиците", „Тит преоблечен като монах" и „Автопортрет като апостол Павел". /Lifestyle.bg