Новината за смъртта на Мандела беше съобщена от настоящия президент на Южна Африка Джейкъб Зума. "Нацията ни загуби най-великият си син", обяви Зума. Мандела, наричан от сънародниците си на галено "Мадиба", е първият чернокож президент на РЮА (Република Южна Африка) и носител на Нобеловата награда за мир за 1993 г. Той бе приеман в болница няколко пъти тази година заради повтаряща се белодробна инфекция.

Нелсън Мандела е бил през живота си упорит борец срещу апартейда, най-известният политически затворник в света и първият чернокож президент на Южна Африка, където е обект на истински култ към личността - нещо, което никога не е искал. Мандела прекарва между 1964 и 1990 г. общо 27 години в затвора. Зад решетките той се превръща в символ на потисничеството над народа му, докато целият свят протестира и организира концерти за освобождаването му.

Още преди да бъде освободен обаче, той се научава да разбира противниците си (като дори научава езика им африкаанс, и изучава поезията им), научава се да им прощава и да работи заедно с тях. Това му носи Нобеловата награда за мир за 1993 г., поделена с последния президент от времето на апартейда, Фредерик Де Клерк.

През 1998 г., в деня, когато навършва 80 години, Мандела се жени за трети път - за вдовицата на бившия президент на Мозамбик Самора Машел - Граса Машел. През 1999 г. Мандела се пенсионира и малко след това се оттегля от политическия живот, прекарвайки времето си между Йоханесбург и Куну./Lifestyle.bg