Германската канцлерка Ангела Меркел предизвика паника в държавата, след като столът под нея на Вагнеровия фестивал в Байройт се счупи и тя падна под масата. Първоначално бе съобщено, че е припаднала от изтощение, но се оказа, че е седнала на паянтов стол и това е единствената причина за инцидента, съобщава кореспондентът на 24 часа в Берлин.

Заради гафа доста медии в Германия излязоха с извънредни новини. Репортажи от мястото на събитието се занимаваха с това колко и какво яде канцлерката, кога за последно е почивала и дали пие достатъчно вода. Припомнен бе неин припадък по време на интервю с телевизия ZDF в първия ден на конгреса на управляващия Християндемократически съюз, когато тя наистина загуби за кратко съзнание, но това бе обяснено с дехидратация и силен стрес.

Вторият мандат на Меркел минава под изключително напрежение, като често ѝ се налага да не спи и понякога прекарва в жизненоважни преговори по над 38 ч. Такива имаше вече неколкократно за кризата в Гърция и за гражданския конфликт в Украйна. Поради напрегнатата обстановка с гръцката криза тя дори се отказа от отпуска си. Не се лиши единствено от любимия си фестивал на Вагнеровата музика. Тя е негов почетен гост заедно със съпруга си Йоахим Зауер.

Именно там по време на антракта канцлерката седна на погрешния стол в ресторанта и изчезна под масата. Настъпи паника. Към нея се спуснаха охранители, съпругът ѝ, персоналът и няколко гости. Новината бе съобщена секунди по-късно от в. "Билд" и подета и от всички медии. Появиха се извънредни съобщения, че Меркел е припаднала от изтощение насред операта. В крайна сметка се намеси правителственият говорител Щефен Зайберт, който обясни, че причина е единствено паянтовият стол, на който по случайност е седнала. Медиите коригираха съобщенията си и успокоиха електората, че канцлерката е във великолепно здраве.

Тя самата не се покруси от случката, а участва в приема след операта "Тристан и Изолда", с която фестивалът бе открит.