1. В един ден ще изпитате 16 изгрева

Слънцето изгрява на всеки 90 минути, когато сте в ниска орбита, а това води до сериозни трудности в съня, както и 24-часовия  цикъл ден/нощ. За да се избегнат грешките, мисиите в космоса са така направени, че времето за тях да наподобява това на Земята. Всички часовници в космоса са настроение на средното време по Гринуич. Освен това има графици за сън, които биват съблюдавани от екип на земята.

2. Ще станете по-високи

Поради липсата на гравитацията и силата, която упражнява върху тялото, гръбначния стълб се разширява, в следствие на което пораствате. За съжаление това може да доведе до редица здравословни проблеми.

3. Може да спрете да хъркате

Изследване през 2001 г. показало, че астронавтите, които често хъркали на Земята, драстично намалили хъркането, когато се качили в космоса. Причината - нулева гравитация. И все пак не е невъзможно да се хърка в открития космос, просто е по-трудно.

4. Храната се нуждае от вода, за да бъде изядена в космоса

В космоса всичко е в течна форма. Дори солта и черния пипер. Причината е отново липсата на гравитация, тъй като финните кристали на подправките или трохите, могат да повредат чувствителната апаратура.

5. Човекът прекарал най-дълго време в Космоса

Рекордът за най-дълъг престой се държи от руснака Валери Поляков, който бил на станция "Мир" в продължение на 438 дена или близо 14 месеца.

6. Само трима астронавти са умрели в Космоса

От всички 439 човека(данните са за ноември 2004 г.), които са излизали в Космоса, 11 са загинали при инциденти по време на тренировка, а 18 при летателни инциденти. От тези 18, само екипажът на Съюз11 е загинал в космоса, след като поради повреда люкът се отваря малко, след като са се разкачили с космическа станция Салют 1.

Всички други фатални инциденти са се случили в ниска орбита или в земната атмосфера.

7. Трудното приспособяване

Когато се върнат на Земята, астронавтите се приспособяват към факта, че има гравитация. Няколко руски космонавти, които прекарали по-дълги периоди в Космоса, се оплакали, че когато се върнали към нормален живот, продължавали да се учудват, че разни неща падат, когато се пуснат във въздуха.