За автора:

Ъруин Шоу (1913 - 1984) е роден в Ню Йорк. Започва литературната си кариера с писане на разкази, радио и театрални пиеси. През Втората световна война служи в Северна Африка, Близкия Изток и Европа, а след края й постига широко признание с първия си роман „Младите лъвове". Автор на над десет романа, придобили световна популярност. По някои от книгите му са създадени филми и телевизионни сериали. Преведен е на двайсет езика. Един от най-известните му у нас е „Богат беден".

 

За книгата:

Драматичната сага на фамилия Джордах, обезсмъртена в шедьовъра на Ъруин Шоу „Богат беден", продължава сред най-красивите метрополии и най-луксозните курорти от двете страни на Атлантика.

На фона на съкрушителните събития, белязали живота на Рудолф, авторът проследява съдбите на двамата му своенравни племенници - Били и Уесли - третото поколение Джордах. Всеки от тях се противи по своему срещу печалната слава на фамилията, ала не намира сили да се откъсне от нея и от нейното всесилно богатство.

Възходите паденията и страстите на познатите герои се вплитат в едно изискано произведение, търсещо новия морал от края на 20. век. Уесли, измъчван от убийството на баща си, започва странно и дълбоко лично пътешествие; Били се забърква с момиче, което ще му донесе неочаквани беди; Гретхен намира нови предизвикателства и преживява неочакван обрат в живота си.

Прескачайки между Европа и Америка, „Просяк, крадец" рисува блестящо съдбата на едно семейство с неговите радости, тъги, успехи и падения.

 

Към откъса от „Просяк, крадец"