Студеният чай е идеалната освежителна напитка за летните жеги. Ето няколко съвета от zadoma.com, как да си го приготвите у дома.

Не е необходимо да приготвяйте чая много време предварително. Не дръжте чая на стайна температура повече от 8 часа.

Използвайте чиста (по възможност минерална) вода.

Чаят (независимо дали е на пакетчета или в насипно състояние) съхранявайте на хладно, тъмно и сухо място. Дръжте го далече от силни ароматни подправки, тъй като той лесно абсорбира всякакви миризми.

Ако вече готовият студен чай стане мътен, има две вероятни причини за това. Едната е, че не сте изчакали достатъчно чаят да се охлади, преди да го поставите в хладилника. За да стане напитката бистра, преди да сервирате, добавете малко вряща вода и сервирайте с повече лед. Друга причина може да бъде прекалено твърдата вода или водата, наситена на минерали. В този случай по възможност филтрирайте водата или просто използвайте бутилирана.

Ако използвате чай от пакетчета, никога не ги изтисквайте, защото така напитката ще загорчи.

Цейлонски чай с лайм

Продукти за 4 порции:

2 пакетчета цейлонски чай
1 лимон, на резенчета
сокът от 3 зелени лимона (лайм)
2-3 с.л. пудра захар
10 - 12 кубчета лед

Начин на приготвяне:

Запарете чая в литър вряща вода в огнеупорна кана с капак за около 5 минути. Извадете пакетчетата и оставете чая да се охлади. В каната, в която ще сервирате чая, изсипете лимоновия сок, парчетата лимон и захарта. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно. Накрая добавете леда и чая.

Студен чай праскова

Продукти за 4 порции:

1 литър сок от праскова
500 мл.чай
1 ч.чаша захар
1/4 ч.чаша лимонов сок

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти и охладете. сервирайте чая с много лед.

Студен чай боровинка

Продукти за 4 порции:

4 ч.чаши замразени боровинки, измити и отцедени
2 ч.чаши вода
1 ч.чаша захар

Начин на приготвяне:

Изсипете водата и боровинките в тенджерка. Поставете съда на котлона и оставете сместа да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 10 минути. Прецедете сместа добре. Изсипете боровинките в купа и с помощта на прибор, се опитайте да отцедите целият им сок. Изхвърлете плода.

Полученият сок върнете в тенджерката, като преди това го измерите. На всяка чаена чаша сок, добавете 1/2 чаена чаша захар. Сгрейте на среден огън и бъркайте, докато захарта се разтопи. Оставете да заври, за около 2 минути. Оставете сместа да се охлади напълно в хладилника. Използвайте я като база за вашия студен чай, като към всяка чаша студен чай, добавите 2 супени лъжици боровинков сок и гарнирате с резенчета лимон или портокал.