Азербайджан е големият победител в песенния конкурс Евровизия 2011. Пред препълнената зала в Дюселдорф и милионите телевизионни зрители в цяла Европа азерите триумфираха с изпълнението на Ели и Ники "Running scared".

Победителите събраха 221 точки в крайното класиране, а надпреварата беше много оспорвана, като на второ вясто остана Италия с 189 точки, а трети се нареди представителят на Швеция с 185.

Така следващото издание на Евровизия през 2012 година ще се проведе в Баку. За двамата изпълнители, които донесоха радост на родината си това е сбъдната мечта. Домакинството на песенния конкурс ще бъде и още една възможност за Азербайджан да сближи още повече отношенията си със своите  европейски партньори.

Тази година 43 държави участваха в гласуването на Евровизия. Оценяването отново се правеше по познатата формула - 50% вот на журито и 50% вот на публиката из целия континент. На финала на сцената излязоха 25 финалисти, които бяха готови на всичко, за да представят в добра светлина своята страна пред света.

Любопитен факт е, че от тъй наречената "Голяма петица" само Италия (2-ро място) и Германия (10-то) успяха да влязат в Топ 10 на конкурса. Големият фаворит Франция, представен от оперния певец Амори Васили, се провали с гръм и трясък и остана на 11-то място.

Вижте награждаването на победителите, радостта от триумфа за Азербайджан и изпълнението на песента, която спечели конкурса в нашата ВИДЕО секция.