Целият свят е вперил поглед към Лондон, където на 29 април ще се състои най-грандиозната сватба на 21 век. Стотици телевизии ще предават на живо церемонията, а принц Уилям и Кейт Мидълтън ще влязат в домовете на милиони зрители от всички кътчета на планетата. За да бъде всичко като в приказка, огормен екип от хора се грижи за всяка подробност около предстоящата церемония. Ето кои са най-значимите неща, без които светското събитие № 1 не би могло да се състои!

Роклята

Най-важният компонент на всяка сватба е роклята. Това е приказната дреха, която всяко малко момиче мечтае да облече, когато порасне и намери своя принц. В случая на Кейт Мидълтън тя наистина е намерила такъв...

Роклята за кралската сватба е по идея на самата булка. Кейт Мидълтън я е скицирала сама, вдъхновена от стила на Ренесанса. Тя е изработена от сатен и дантели и е с цвят на слонова кост, a шлейфът е дълъг цели 3 метра.

Младоженката не избра нито една от утвърдените марки за роклята си, а предпочете да се довери на сравнително непознатата дизайнерка Софи Кранстън, която работи за компанията Libelula.

Цената на роклята е 30 000 британски лири (или около 66 000 български лева), а сумата вече е платена от семейството на Кейт. Родителите й планират след сватбата да продадат специалната рокля на благотворителен търг.

Пръстенът

Другият много важен елемент за перфектната брачна церемония е незабравимият годежен пръстен. На 29 април бъдещата принцеса Кейт Мидълтън ще носи пръстена на покойната лейди Даяна. Накитът е със сапфир и диамант, и беше подарен на Кейт от любимия й на романтична ваканция.

Две седмици преди сватбата се наложи малка корекция на уникалния пръстен. Оказа се, че заради отслабването на Кейт се налага годежният накит да бъде смален, за да е точно по мярка на булката.

Самата тя помолила видни бижутери на Острова да поставят малки платинени мъниста от вътрешната страна на пръстена, за да се получи правилният за нея размер.

Бижуто има много сантиментална стойност за цялата британска нация, защото преди години то стоеше на ръката на най-обичаната принцеса - Даяна. Според слуховете Кейт наистина "обожава" пръстена и го смята за единствения подходящ за своята сватба.

Уилям ще сложи пръстен на ръката на Кейт, но не и тя на него. Принцът реши, че няма да носи брачна халка, подобно на дядо си, херцогът на Единбург.

Тортата

След дълго колебаене младоженците избраха за сватбата си многопластова плодова торта, която ще символизира единството на Великобритания и ще съдържа в себе си типични флорални мотиви от Обединеното кралство.

Сладкишът е традиоционен и се прави от сушени или захаросани плодове, ядки, подправки и понякога алкохол. Тя ще бъде украсена със сметана и бяла глазура.

Освен тази торта, принц Уилям е поръчал и още една. Наследникът на трона е настоял компанията за торти McVitie's да направи торта от шоколадови бисквити по кралска семейна рецепта за сватбения прием в Бъкингамския дворец.

Гостите

Сред 1900-те гости на Уилям и Кейт ще бъдат премиери на страните от Британската общност, представители на дипломатическия корпус в Лондон и 40 короновани глави от Европа и Азия, сред които Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Принц Уилям не е престолонаследник и затова на сватбата не се канят държавни глави.

Сред поканените са футболистът Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория, режисьорът Гай Ричи и музикантът Елтън Джон, които са приятели на Кейт и Уилям, както и актьорът Роуън Аткинсън, който се прослави не само като мистър Бийн, но и е приятел на бащата на жениха - принц Чарлз Уелски.

Ритуалът

Двойката ще се ожени в Уестминстърското абатство, историческата лондонска църква, където първият крал Уилям е коронясан през 1066 г.

Чуждестранните държавници и кралски особи трябва да заемат местата си до 10 ч., следвани от кралското семейство, което ще пристигне точно преди Кейт.

Булката ще бъде докарана с "Ролс-Ройс" и ще бъде придружавана от баща си Майкъл. Службата ще продължи от 11 до 12.15 ч., след което младоженците ще бъдат откарани с каляска до Бъкингамския дворец и ще се качат на балкона, за да помахат на събралото се отдолу множество.

Между Уестминстърското абатство и Бъкингамския дворец маршрутът им ще премине покрай сградата на парламента, Биг Бен, Даунинг Стрийт 10 и Сейнт Джеймс парк, за да отидат на частния прием, който Кралицата дава в Бъкингамския дворец.

От предстоящата кралска сватба ще липсват моментът с целувката, както и моментът, в който булката Кейт Мидълтън трябва да хвърля букет.

Според британския кралски протокол, букетът на младоженката няма да се хвърля към гостенките на сватбата, а ще бъде използван за един много по-тържествен момент. След приключване на сватбената церемония, Кейт ще остави букета на гроба на Незнайния войн в катедралата Уестминстър.

Следобед Уилям и Кейт ще имат кратка почивка, след което ще завършат празненствата с вечеря и танци с 300 от техните приятели и роднини.