Гергана Димова придоби популярност с участието си в конкурса, организиран от Слави Трифонов - „Стани поп фолк звезда", преди 5 години.  Тогава тя стигна до третото място на финала. Същата година се пробва с фолклорна песен и на „Евровизия", където стигна до полуфинал.

С днешна дата Гергана е в редиците на попфолка в музикална компания „Диапазон рекърдс". Тя обаче не е изоставила и народните песни. За сватбата си, за Маестрото и за музиката изпълнителката разказва в блиц интервю пред Lifestyle.bg.

Гергана, ти участва в „Стани попфолк звезда". Какво ти донесе това?

- Само позитиви ми донесе. Хубави емоции, срещи с големи професионалисти и една рутина.

Защо реши да ставаш фолк звезда?

- Случайно участвах в това предаване. Бяхме решили с моя колега да се пробваме, по-скоро той настояваше, но в крайна сметка само аз се явих. Това че беше поп фолк не ме притеснява, че евентуално може да има някакъв негативен момент в това предаване. Екипът, който го правеше е доста харесван от хората и бях сигурна, че ще е направено добре. Нямах предразсъдъци.

Има ли истина в слуховете, че преди години си имала контакт с Евгени Димитров-Маестрото?

- Контактът ми с него беше както с всички останали, с нищо по-различно. Нямам идея откъде се появи такова нещо.

Вярно ли, че единствената причина ти да не спечелиш формата тогава е, че Слави е разбрал за вашата връзка?

- Няма такова нещо. Това е истина - там не се толерират такива връзки, но не е това причината при мен. Причината, може би, е в самите зрители. Не съм се задълбавала да търся защо тръгна този слух. С усмивка го приех.

А ти по това време имаше ли приятел?

-  Да, бях с човека за когото днес съм омъжена.

След участието ти в „Стани поп фолк звезда" ли се омъжи?

- Да, малко след шоуто се оженихме. Беше в моя роден град (бел. ред. Димитровград), с най-близките ни, със семействата ни. Съпругът ми се занимава с различни неща извън музиката. Доста време преди шоуто бяхме заедно. За сватбата мога да кажа, че гостуваха част от хората, които работят в шоуто. Изкарахме много хубаво.

След като приключи своето участие в „Шоуто на Слави", същата година участва и на „Евровизия"...

- Беше фолклорна песен (бел. ред. "Ясно слънце"), с модерен аранжимент, много странна на пръв поглед. Някои хора много я харесаха, други не я разбраха. Мои колеги ми предложиха песента и решиха да я представим там, защото е голям форум.

Ти самата си от Димитровград. Защо не подписа с „Пайнер", а си в друга музикална компания?

- Не искам да коментирам много. Така прецених. Мисля, че тук се чувствам много по-добре. Аз съм такъв човек - трябва да си усетя мястото, не съм от хората, които на всяка цена ще отидат там, където има много по-голяма сцена и конкуренция. При нас се работи спокойно и хубаво, и мисля, че тук ми е мястото.

Ти си предимно народна певица. Защо избра поп фолка?

- На първо място съм фолклорен изпълнител. Като цяло обаче много харесвам балканската музика, както и всякакъв друг стил. Слушам много гръцка и сръбска музика.

Ти самата къде се чувстваш по на мястото си - в попфолка или като народен изпълнител?

- Като цяло не деля стиловете. Наистина фолклорът е много по-различен от всеки един стил. Той не може да се сравни. Чувствам се добре и в двата жанра, но може би най-много ме разчувства фолклорът.

Има ли бъдеще в попфолка, а също и във фолклора?

- Има бъдеще във фолклора и така трябва да бъде, защото това е нашата музика. За моя радост, забелязвам, че доста от младите хора слушат фолклор и искат да изпълняват такива песни. В този смисъл съм обнадеждена. Иначе попфолкът никога няма да си отиде, както предричат някои. Той се модернизира, минава от една вълна в друга, но за мен никога няма да спре да се слуша.

Защо повечето ти колегите пеят на плейбек, а и ти самата правиш ли го на някои твои участия?

- Понякога се налага. Колкото и да ти се иска - на някои места няма как, защото нашите участия минават в клубове и дискотеки, които изобщо не са предназначени за живо пеене. Не е добър звукът и тогава хората казват, че нещо не е наред. На мен също ми се е случвало. Когато има възможност да се пее на живо - аз винаги го правя.

Искаш ли с някой твой колега да направиш дует?

- Да, затова трябва хубава песен. Мисля, че дуетите не се правят просто така. Харесвам много колеги, а защо не и да е някой от чужбина.

Към днешна дата, за теб лично, кой е най-добрият изпълнител в попфолка?

- За мен един изпълнител трябва да има талант, харизма и поведение. Това е отговорност. Аз харесвам много Тони Стораро, а като певица харесвам Десислава.

Завършила си гимназия с профил рисуване в художествената паралелка. Това твое второ амплоа ли е?

- Това не е моето амплоа. Това е пример, когато на човек нещо не му е истинска страст и не му идва отвътре - то не се получава. Аз рисувах добре, но по-скоро когато трябваше нещо да прерисувам - бях много добър копирач. Можех да се развивам, но не беше нещото, което ми идваше отвътре. Просто се случи, че рисувах добре, кандидатствах и на майтап изкарах шестица, и ме приеха от раз. Това е цялата история с художествената паралелка.

Какво ново подготвяш?

- Работя по нова песен. Надявам се и една балада да направя.

Какви са амбициите ти?

- Да правя хубави песни!