За автора:

Ъруин Шоу (1913 - 1984) е роден в Ню Йорк. Започва литературната си кариера с писане на разкази, радио и театрални пиеси. През Втората световна война служи в Северна Африка, Близкия Изток и Европа, а след края й постига широко признание с първия си роман „Младите лъвове". Ъруин Шоу е автор на над десет романа, придобили световна популярност. По някои от книгите му са създадени филми и телевизионни сериали. Преведен е на двайсет езика.

 

За книгата:

Безсмъртната семейна сага обхваща период от четвърт век в най-новата история на САЩ.

Братята Джордах се борят по свой начин за място в живота.  Единият преуспява с цената на непосилни жертви, а другият се разплаща със себе си в непрестанна борба с околните.

Лутайки се между бедността и богатството, любовта и омразата, алчността и честолюбието, героите търсят трудното щастие в тази притча за съвременната цивилизация.  Това е историята на братята Рудолф и Томас Джордах и тяхната сестра Гретхен. Баща им, германски емигрант, работи в опушена пекарна, където продава престояли черешови пайове.

Огорчен, озлобен и нещастен, Аксел Джордах е чужд за децата и примирената си съпруга.  Руди, послушният син, е умен, тих и прилежен. За него доброто образование е паспорт за по-добър живот. Том е буен, мързелив и агресивен и не вижда по-далеч от носа си. Всичко което иска, постига с юмруците си. А Гретхен, наивна, красива и неспокойна, просто си търси мъж. Трима млади хора, всеки умен по своему, търсят пътя си в живота.  Кой ще постигне успех и по какъв начин?

 

Към откъса от „Богат, беден"