С традиционно тържество, песни, танци и руйно вино, и тази година екипът на най-големия винпром в България отбеляза Трифоновден. Известен със своята почит и грижата за лозето, денят за "Винпром Пещера" бе посветен на вековните традиции на Трифон Зарезан. Лидерът във винопроизводството у нас пресъздаде целия ритуал на Трифоновден - от тръгването рано призори на мъжете от селото към лозята, до коронясването на Царя на лозето.

Празникът всъщност започва още преди изгрев слънце, когато всички мъже се събират при масивите. Зарязването се извършва първо от най-големия по ранг или възраст лозар, към най-младия мъж в селото.

Всеки от тях зарязва по три пръчки и полива земята с червено вино. Виното се лее три дни подред, защото както църквата е повелила, дните около 1 февруари се наричат Трифонци и са посветени на лозето и любовта към него.

Кулминация на събитието е изборът на Цар на лозето, който бива ритуално коронясан от най-висшия лозар. В случая на "Винпром Пещера" най-висш по ранг е изп. директор - г-н Иван Папазов, който положи ритуално корона от лозови пръчки на главата на най-младия експерт лозар в региона, който е отгледан в семейство на традиционни винари и лозари. Той пое отговорността да съблюдава растежа и плододаването на всички 15 000 дка лозови масиви на компанията, което не е никак лека задача.

Зад гърба му обаче се оказа, че ще седят и стотиците експерти от всички краища на страната, които се грижат за масивите на "Винпром Пещера".

Според експертите Трифон Зарезан не е само празник на виното, а исторически обичай в почит на земята и гроздето. Както служителите на компанията обичат да казват, доброто вино и ракия се правят с много любов и специално внимание към всяко зрънце грозде, защото по каноните на православната църква 1 февруари символизира Нова година за лозето.

Тогава то се зарязва за здраве и берекет и от този ден тръгва неговото ново начало, за да расте буйно и сочно, а виното и ракията му да са пивки и меки.

Празникът води началото си от най-древни времена, но и до днес истинските винари и лозари вярват, че ритуалът трябва да се спазва изцяло, за да станат хубави виното и ракията.

Поверието сочи, че колкото повече вино се лее на Трифон Зарезан, толкова повече вино ще роди гроздето. Колкото повече веселие има, толкова по-сочно и плодовито ще е гроздето.