Хората са оказват доста неподготвени по темата за спермата и дори често се изчервяват, когато трябва да говорят за белите плувци. Можете да попълните празнотите в знанията си със следващите 10 факта.

1. Не всички сперматозоиди са еднакви

Много от тях са деформирани. И под деформирани се визира с две главички, две опашки, без опашки, прекалено малки или прекалено големи. Само добрите плувци са способни да оплодят яйцеклетката.

2. Трудят се здраво

За да стигнат заветната цели, те преминават хиляди километри и развиват страхотна скорот. Само най-бързите и най-издържливите имат реален шанс да създадат бебе.

3. Има разлика между "семенна течност" и "сперма"

Често двата термина се използват като синоними, но всъщност това са различни понятия. Спермата е част от семенната течност, в която има още фруктоза, протеолитични и други ензими, чиято функция е да подпомогнат придвижването на спермата.

4. Надпреварата им е жестока

При еякулация средно "излизат" по 200 милиона сперматозоида. При мъже, които редовно употребяват алкохол и пушат цигари повече от половината сперматозоиди се оказват напълно негодни.

5. Не им е необходимо да се движат, за да оплодят яйцеклетката

Това твърдение е вярно и не е вярно. За да се получи оплождане по естествен път, все пак сперматозоидът трябва да може да се движи, за да проникне. Но при процедура ин витро сперматозоидът се инжектира директно в яйцеклетката и поради тази причина не му е необходимо да се движи.

6. Сперматозоидите не винаги знаят посоката

Едва половината от сперматозоидите, които са отделени при еякулацията, стигат до яйцеклетката. Останалите се въртят в кръг.

7. Белите войниците обичат да са на хладно

За да бъде спермата ви здрава, тестисите трябва да са с по-ниска температура от тялото. Затова и боксерките са препоръчителното бельо.

8. Различия между мъжете и жените

Жените се раждат с броя яйцеклетки, който ще им е необходим за цял живот. Мъжете произвеждат нови сперматозоиди непрекъснато.

9. Храната има значение

Качествената храна означава и качествена сперма. Сандвичите и готовите супи не са в тази категория.

10. Сперматозоидите са мъжки и женски

Едните носят X хромозомите, другите - Y хромозомите. "Мъжките" са по-бързи, "женските" са по-силни, така че битката между половете стартира в самото начало...