Белинташ (още наричан Беленташ или Беланташ, от тюркски - „камък на знанието", „умен камък") е скално плато в Източни Родопи, на около 30 км югоизточно от Асеновград. То е с дължина приблизително 300 м и ширина 35-45. Разположено е на 1225 м надморска височина.

Дотам може да стигнете като поемете от Асеновград в посока Кърджали. При с. Червен отбивате вдясно, преминавате през селата Горнослав и Орешец. На разклона за Мостово завивате наляво и преминавайки през махала Врата, стигате до друг разклон, от който надясно стигате до гробище, където има табела на Природозащитен парк. Пътят за Белинташ е надясно. Стигате до чешма, откъдето отново надясно и нагоре по хълма върви пътеката, която след 15 минути извежда на върха на скалата.

Легендата, която местните хора разказват за мястото е свързана с Библията. Според нея водите на Потопа стигали до Белинташ, a Ноевият ковчег бил привързан към скалата. Други вярват че върху въпросното плато е съществувало древно тракийско светилище на бесите, посветено на бог Сабазий.

През 90-те години Белинташ нашумява с честите посещения на екстрасенси от България и чужбина, които го използвали, за да се „заредят" с космическа енергия.

Казват, че на това място стрелките на компаса „полудяват", защото силните енергийни полета на скалата са факт.

По време на международна научна конференция на уфолозите, през 2001 г., техни специалисти го определят като междинна космическа площадка на НЛО.

Местните хора пък избягват и не искат да говорят много за скалата. Казват, че е лош камък.

Носят се и легенди за несметни богатства скрити в нея. В района има и много следи от иманяри.

Върху самата скала има странни групи от кръгли отвори и улеи, които наподобяват определени съзвездия. Това дава основания на изследователи астрономи да считат мястото за част от грандиозна древна астрономическа обсерватория.

Ванга е казала: „Белинташ ще разкрие своите тайни, когато там загинат 8 души". Злокобно съвпадение или не, но действително през есента на 2005 г. там загиват двама души, ударени от мълнии.

Много хора са опитвали да се изкачат на Беленташ, но голяма част от тях не успяват. Успелите пък споделят за необикновени и странни преживявания. Никога не е късно и вие да пробвате да стигнете до това странно място.