38-ите People's Choice Awards ("Изборът на публиката") бяха раздадени снощи на лъскава церемония в Лос Анджелис. По традиция с тези отличия се открива сезона на наградите и се определят фаворитите за предстоящите "Златен глобус" и "Оскар". Категориите са 40, включващи филми, музика и телевизия.

Изненадващо или не на тазгодишната церемония триумфира певицата Кейти Пери, която получи пет статуетки, сред които за любима певица и любима песен за "E.T.". Явно разтърсена от раздялата със съпруга си Ръсел Бранд, тя не се появи на церемонията, а благодари с кратко послание.

Зрителите не й се разсърдиха, защото си имаха и друг любимец. "Хари Потър и даровете на смъртта: част втора" си тръгна с 4 приза, между които за любим филм и любим актьорски състав.

Най-добър актьор и актриса станаха Джони Деп и Ема Стоун. Деп получи още статуетка за любим глас от анимация, а Стоун си тръгна и с награда за комедийна актриса. Комедиен актьор неочаквано стана Адам Сандлър, чиито два филма "Джак и Джил" и "Жена назаем" бяха подложени на остра критика.

"Шаферки" стана най-добра комедия, а най-добра драма - "Вода за слонове" със сълзливия Робърт Патинсън.

Звездата на Дисни 19-годишната Деми Ловато надви Лейди Гага и Бионсе и грабна титлата за "поп звезда". "Марун 5" бяха избрани за най-добра група.

Най-емоционалната част от вечерта беше, когато съобщиха името на Морган Фрийман, отличен за филмова икона. Фрийман беше посочен сред жестоката конкуренция на Харисън Форд, Джордж Клуни, Том Ханкс и великия Робърт Де Ниро.

Най-добра актриса в тв драма стана канадката с български родители Нина Добрев. Още за нея ТУК